неделя, 7 април 2013 г.

"Хляб с 3 брашна и 4 семена"




Прекрасен хляб, няма да съжалявате, ако го опитате.
Ухае на село, земя и ароматни брашна, а семенцата фино галят небцето с всяка хапка.
Идеален е за здравословни сандвичи за вас и децата ви, за хапки с различни пастети, а и ей така, просто като хляб на вашата трапеза.
Приготвя се лесно.


"Хляб с 3 брашна и 4 семена"





Продукти:
(питката е правена малко "на око" по отношение на продуктите)

1 чаена чаша брашно от лимец
1/2 чаена чаша брашноот елда
1/2 чаена чаша брашно от ръж
хималайска сол на вкус
съвсем малко кафява захар за баланс на вкуса
веган био мая без глутен 
вода до получаване на лепкаво тесто

семена- тиквени, ленени, слънчогледови, конопени






Прибавих в тестото долу горе една шепа ленено семе, както и малко слънчогледови, конопени и тиквени. 
Сложете от тях количества по ваш вкус.
Не меся тестото, защото е много лепкаво (така трябва), а бъркам с шпатула. 
Оставям да втаса, после омесвам с малко брашно, оформям питка, оставям я да втаса направо върху хартията за печене. 



След второто втасване (около 30 минути), поръсвам с още семена и пека около 20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.



4 коментара:

  1. Изглежда уникално вкусен, ще си набавя от продуктите и ще докладвам :)

    ОтговорИзтриване
  2. Вероника,опитай и този хляб, ето линк-

    http://mynewroots.org/site/2013/02/the-life-changing-loaf-of-bread/

    Поздрави,Милена ххх

    ОтговорИзтриване
  3. А тази рецепта става ли за хлебопекарна? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  4. Не знам, нямам опит с хлебопекарни, меся само на ръка на този етап.:)

    ОтговорИзтриване