вторник, 17 май 2011 г.

Шницели от кайма

Често са ме питали как правя шницелите ми да бъдат хрупкави, да не са "рошави" и да имат форма.
Всъщност, всичко е много просто.
Тази идея я научих от баща ми преди много години и винаги, когато приготвям шницели от кайма, се придържам към нея.
За да не слагате в каймата всякакви щуротии с цел да я направите по-стегната, за да не се разпада при потапянето в яйцето и изобщо при панирането, има една много малка хитрост и тя се казва замразяване.
Ето какво имам предвид, започваме.

Шницели от кайма



Продукти:
(за 5 броя)

500 грама осолена и охладена кайма смес (телешко и свинско)
1 средна глава кромид лук-ситно настъргана
черен пипер на вкус
чубрица на вкус
1 филийка бял хляб-потопена в мляко и изцедена добре
сух риган на вкус
1 цяло яйце
3-4 щипки сладък червен пипер

за панировката:
2 яйца
галета


Смесете всички съставки за шницелите и омесете гладка смес.
Нарежете си 5 броя найлонови парчета, аз използвам найлоново домакинско фолио.
Разделете сместа на 5 равни части и върху всяко парче найлон с мокри ръце оформете хубави и правилни като форма шницели. Хубавото е, че можете да си моделирате, колкото си искате, докато харесате формата. Не ги правете много дебели, максимално 1 см.


Подредете ги един върху друг (както са си с найлоните) и ги сложете в камерата за около 1 час. Ако имате много място в нея, не ги слагайте един върху друг, разбира се.
След като шницелите стегнат в камерата (не е нужно да са дълбоко замразени), загрейте мазнина в тигана и намалете котлона. При максимална степен 10, работете на 5 или 6.
Потопете всеки шницел в разбитите яйца, после в галета и ги изпържете до златисто от двете страни. Умишлено панировката е по-тънка, много рядко ям панирани храни, но когато го правя, то държа панировката да е деликатна и хрупкава, а не дебела, сякаш си овалял нещо в омлет.


Оставете готовите за малко върху кухненска хартия, за да се отдели излишната мазнина и сервирайте топли.
Бон апети, както би казала Джулия Чайлд.:)



19 коментара:

  1. mircheva
    Честно казано досега никога не съм правила шницели / По-точно правих отдавна по една рецепта със сода... /:), но тези ще ги пробвам задължително! Изглеждат фантастично! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  2. Ей такива хрупкави най ги обичам :)
    Нямам проблеми с оформянето им аз, но имам проблеми с размера :) почти никога нямам две еднакви кюфтета :))
    Наздраве, Рони, гледам и розе си предложила :)

    ОтговорИзтриване
  3. Мила Джинджър, имай малко милост! Не към мен, а към домочадието, което спешно трябва да изяде супата топчета и рулото Стефани, защото днес ще правя шницелитети! Казват ми "ок, много е вкусно, но не можеме толкова много да ядем!".
    Много ми е любопитно какво е в другата чиния до шницелите...

    ОтговорИзтриване
  4. Данче, благодаря ти много, страшно ме развесели.:)))
    Това в другата чинийка е пикантна картофена салатка-много лесно и вкусно нещо. Приготвям я задължително със сладки френски картофи, сварени, овкусявам със сладък червен пипер, чили червен пипер, пипер меланж, сол, лимонов сок и зехтин. Добавям в салатата и кромид лук, нарязан на тънки лентички и предварително намачкан с ръце, за да омекне и да се омекоти като вкус и усещане в небцето със сол и оцет.:)

    ОтговорИзтриване
  5. Вече съжалявам, че попитах за другата чиния :) Нуждая се от допълнително семействоооо!

    ОтговорИзтриване
  6. Ахахахахаа, вземи ме мен, няма да ти остане нищо неизядено.:))))))))))

    ОтговорИзтриване
  7. Взимам те на мига!
    Със сигурност после ще ни вземат в цирка на позиция "най-дебелите жени" :))))

    ОтговорИзтриване
  8. Мила, Джинджър, с риск да стана свръх досадна ще споделя опит от току що направените шницели.
    Първо - направих ги доста тънки, та 2 от 5те шницела ще ги ядем като пъзел :)) Следващия път ще ги направя по-дебелички.
    Второ - направих ги на обяд и сега за вечеря ги изпържих - много удобно.
    Трето - направих и нещо подобно на твоите френски картофки.
    Питието е Мартини росо :)
    Всичко стана много вкусно! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  9. И аз благодаря за хубавите думи.:)
    Около 1 см е добра дебелина по принцип, може и повече при желание, следващия път ще станат перфектни.:)
    Поздрави.:)

    ОтговорИзтриване
  10. Попаднах случайно тук, но не съжалявам.Никога не бях правила шницели.Станаха страхотни, благодаря ти много за чудесната рецепта, приятелят ми си облиза пръстите.:)

    ОтговорИзтриване
  11. Рецептата е страхотна! От както я открих - все по нея ги правя! Рони, благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  12. Ей сега се хващам в ръце и започвам да правя тези вкусни шницели!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Уникални са препоръчвам ги 10-ка за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
  14. Здравей,Джинджър!Много вкусна рецепта:)Аз добавям и щипка индийско орехче,стават невероятни!Добър апетит!

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте,днес за първи път правих шницели като използвах Вашата рецепта.Нямах бял хляб и сложих картофено пюре на прах, и пак станаха много вкусни.Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  16. шницелите станаха чудесни, благодаря за чудесната рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  17. Tazi retsepta mi haresva ,vinagi sam obichala takiva shnitseli.

    ОтговорИзтриване
  18. Искам да попитам дали може да добавя към самата рецепта настъртани картофи и дали ще се получи и по този начин

    ОтговорИзтриване
  19. Страхотно-невероятно вкусни шницели станаха! До сега все опитвах различни, но никога не постигах желаното - ни на вид,ни на вкус. Благодаря ви за рецептата!

    ОтговорИзтриване