четвъртък, 20 януари 2011 г.

Салата с червено цвекло и моркови "Виталити"

Както ви обещах, продължавам с поредицата от солени и здравословни рецепти.
Салатата, която ви предлагам днес е просто бомба от витамини и другата хубава причина, за да я изберете е, че не е от тези храни, които трябва да ядем насила, само и само, защото са полезни, тъй като тя е страшно вкусна.
Опитайте и ще се уверите сами.
Червеното цвекло е фантастично и ще ви покажа няколко ястия с него.
Това, което ни е дала природата е най-голямото чудо.

В Талмуда се казва: „Във Вавилон няма прокажени и страдащи от гнойни рани, защото там хората ядат червено цвекло, пият мед и се мият във водите на Ефрат”. Древните народи високо ценили този дар на природата не толкова като храна, колкото като лекарство. Първи персите се научили да го отглеждат, а след тях – римляните. В Европа яли листата му, а в Азия – корените. Листата се използвали предимно за салати и супи. Те са не по-малко полезни от самото цвекло, тъй като съдържат много каротин, както и фолиева киселина.
Лекарите от древността смятали червения кореноплод за великолепно средство срещу малокръвие, треска и болести на стомашно-чревния тракт.

Химичен състав

Съдържа захари – глюкоза, фруктоза и захароза; oрганични киселини - лимонена, яблъчна, оксалова; протеини; витамини В, B1, В2, С, Р, РР; каротиноиди, пантотенова, фолиева киселина; пектин, пигменти; фибри, аминокиселини, микроелементи и т.н. Особена ценност на това растение му придава витаминът на младостта (Р) който повишава еластичността на кръвоносните съдове, препятства атеросклерозата и вътрешните кръвоизливи. Благодарение на него, консумиращите често червено цвекло дълго запазват свежестта на лицето си. По съдържание на желязо червеното цвекло отстъпва само пред чесъна, а по съдържание на йод превъзхожда много растения. Съотношението между натрия и калция в него е уникално (10:1), което подпомага разтворимостта на калция и извеждането на неговия излишък от организма.

Укрепва стомашно-чревния тракт и черния дроб

Установено е, че фибрите, яблъчната, лимонената и оксаловата киселина, които се съдържат в него, засилват перисталтиката на червата и са необходими при хроничен запек, нарушения в храносмилането и болести на черния дроб. Всеки ден трябва да се консумират по 100-150 г варено червено цвекло.

Прочиства организма

Пектиновите вещества в червеното цвекло неутрализират токсичните продукти, които се образуват в стомашно-чревния тракт. Те защитават организма от въздействието на радиоактивни и тежки метали, извеждат холестерина от кръвта и препятстват развитието на вредни микроорганизми в стомашно-чревния тракт.

Участва в кръвотворенето

Микроелементът кобалт се използва от организма за синтеза на витамин В, а последният заедно с фолиевата киселина участва в образуването на еритроцитите. Органичното вещество бетаинът активно участва в белтъчната обмяна и укрепва капилярите, намалява равнището на холестерола в кръвта.

Антистресово лекарство

Магнезият в червеното цвекло успокоява нервната система. Най-добре е да се изпива по 1 чаша пресен сок от червено цвекло с 1 ч.л. мед 3-4 пъти на ден в продължение на 10 дни.

Спира развитието на рака

Кашица от сурови кореноплоди се препоръчва да се поставя към ракови образувания, както и за туширане на зъбобола. След 2-4-седмично лечение настъпват признаци на подобрение на общото състояние, понижаване на телесната температура, покачване на телесното тегло, подобряване състава на кръвта.Научни изследвания са доказали, че върху раковите клетки въздействат актоцианите – оцветяващи съединения от групата на растителните феноли. Актоцианите на черницата, черния касис, черния бъз, червеното вино, жълтия кантарион са способни да спират развитието на раковите клетки. Но червеното цвекло, както са доказали експериментите, действа 8 пъти по-ефективно. Впрочем отделените в чист вид актоциани не притежават лечебно действие. Такова действие няма и вареното цвекло, както и вареният сок от него.

Благоприятства растежа и възстановява изгубените сили

Органичното вещество бетаин в червеното цвекло действа ускоряващо на растежа и взема участие в образуването на холина, който подобрява работата на черния дроб и го предпазва от затлъстяване, а пектиновите вещества потискат дейността на гнилостните бактерии в червата и помагат за образуването в организма на животинска захар – гликоген. Листата на червеното цвекло съдържат приблизително същите хранителни вещества, както и кореноплодите. Но кореноплодът съдържа повече витамин С и помалко фибри.
Червеното цвекло е полезно при изтощение на организма, при намаляване на силите след тежки заболявания. При тези случаи се препоръчва да се пие сок от червено цвекло не по-малко от 3 пъти на ден преди хранене.

Слабително и диуретично средство

Бетаинът заедно с органичните киселини и фибрите подсилва перисталтиката на червата и осигуряват мек разхлабващ ефект. При хроничен запек, особено при възрастните хора, е добре всеки ден да се яде червено цвекло (100150 г). Тази препоръка може да се даде и на страдащите от атеросклероза, тиреотоксикоза (интоксикация в зависимост от нарушенията на щитовидната жлеза). Вареното червено цвекло и отварата от него имат пикочогонно действие.

Какво червено цвекло трябва да изберем?

Този зеленчук има най-разнообразни форми – плоска, кръгла, цилиндрична. Но най-важното е да се знае, че качественото червено цвекло има тъмночервен цвят и е без светли кръгове.

Защо го ползваме в кулинарията?

Червеното цвекло може да се употребява през цялата година. През пролетта и лятото от пресните листа и дръжки може да се приготви студеното ястие ботвиния, зелник, а с настъпването на есента в храната се използва и кореноплодът. Червеното цвекло е вкусно печено, варено, пълнено. Салатите, запеканките от него са изключително полезни. Киселото, маринованото и въобще консервираното червено цвекло се използва за салати, борш, студени супи от цвекло. Дребните, колкото гълъбово яйце, мариновани грудки от него са чудесен деликатес и прекрасна гарнитура, както и червените боровинки и райските ябълки, към месо, дивеч и други месни деликатеси. За консервиране се използват само здравите, зрели кореноплоди. Селектираните гладки, кръгли, неголеми, с еднакъв размер грудки, измити и почистени се поставят в съд за консервиране и се заливат с 30-процентен солен разтвор (1 и 1/2 с.л. сол на 1 л вода) покриват се с памучна кърпа, която се притиска с тежест. Необходимо е образувалата се пяна периодично да се отстранява. Цвеклото е готово за консумация след 15 денонощия. Съхранява се на студено. Към блюдата от червено цвекло е добре да се добавя млада коприва, киселец, лапад или лобода. Те повишават витаминната ценност на храната и подобряват вкуса й.

Как да приемаме сока от него?


Не е препоръчително прясно изцеденият сок от червено цвекло да се изпие веднага, а след като престои поне 2 часа на тъмно и студено. Прясно изцеденият сок предизвиква силен спазъм на кръвоносните съдове. В него се съдържат вредни летливи вещества, които могат да отровят организма. Едва след като престои, сокът се превръща в лечебно средство. Не бива да се комбинира с газирани напитки, тестени изделия с мая, и кисели сокове. С него идеално се съчетава прясно изцеденият сок от морков (само че той не бива да престоява). Най-добре е сокът от червено цвекло да се пие леко затоплен и на гладен стомах 1015 минути преди хранене, а при проблемен стомах – да се смесва с овесени ядки.

Кога не се препоръчва?

Червеното цвекло затруднява усвояването на калция и затова може да представлява опасност при остеопороза. Не се употребява полусурово и варено червено цвекло при гастрит с повишена киселинност, при захарен диабет, диария, алкална урина с образуването на камъни в бъбреците. Не се прилага при остри възпалителни заболявания на стомашночревния тракт, при камъни в пикочния мехур и други нарушения на обмяната на веществата. Страдащите от хипертиреоза не бива да консумират червено цвекло, заради прекаленото съдържание на йод в него. Те имат излишек от този микроелемент в кръвта си.

(източник на информацията: 1001 рецепти )


Салата с червено цвекло и моркови "Виталити"



Продукти:

прясно червено цвекло
моркови
каперси
кедрови ядки
синьо сирене

за дресинга:
хималайска сол на вкус
тъмен балсамов оцет
зехтин



Натържете на едро ренде обеленото цвекло и почистените моркови.
Направете дресинга от посочените продукти и ги овкусете.
Поръсете с каперси, леко запечени кедрови ядки и настъргано синьо сирене.
След като е овкусена салатата, трябва да се консумира бързо, защото цвеклото започва да пуска много сок от солта.



Ако искате да консумирате салатата след 1 час например, само настържете цвеклото и морковите и ги приберете в хладилник.
Овкусете непосредствено преди консумация.


10 коментара:

  1. Ммм, прекрасна салата!!! Аз съм лют фен на салати с червено цвекло, но никога не съм се сещала да добавя и синьо сирене :) сигурно е страхотна комбинацията...

    ОтговорИзтриване
  2. Обожавам салати с червено цвекло :)
    Правила съм я с манго и синьо сиренце, или с грепфрукт!
    Страхотна става!
    Благодаря за супер подробната информация!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз съм почитател на червеното цвекло. Зимата често хапваме салатка от него. Няма да пропусна следващия път да добавя синьо сирене.

    ОтговорИзтриване
  4. Любима салата! Аз доста експлоатирам тази тема:) Имам варианти с портокалов дресинг, с меден дресинг, с горчичен дресинг с лек сметанов дресинг. Прави вариант с ябълка, с орехчета и какво ли още не. За съжаление си я ям само аз, но пък какви количества изяждам, направо ен е истина:)

    ОтговорИзтриване
  5. Тази година не съм правила нищо с червено цвекло, ще се поправя сега с тази витаминозна салатка. А тук като идея да подскажа - миналата правих цикламен таратор с настъргано, сварено цвекло, чесън, копър, зехтин и настъргано варено яйце, смлени орехи - много вкусен, опитайте.

    ОтговорИзтриване
  6. И аз съм от любителите на червеното цвекло. Батко ми даже го цеди сурово и пие сока :)) Луда работа :))

    Обаче, Рони, салатката и снимките ти са божествени!


    П.П. Това в шишенцето ракийка ли е? :)) Сипи малко :))

    ОтговорИзтриване
  7. Roni do kolkoto znam chervenoto cveklo sushto pomaga i za hemoglobina(chervenite kruvni tela)kogato sa malko chervenoto chveklo gi uvelichava.

    ОтговорИзтриване
  8. Много благодаря на всички за хубавите думи.:))
    Червеното цвекло си е направо феноменално, трябва по-често да присъства на трапезата ни.:))

    ОтговорИзтриване
  9. Към настърганите цвекло и морков прибавете 6-7 скилидки чесън на филийки,по връзка магданоз и копър 20 зърна черен пипер, 1:3- 6% оцет:вода- общо250 милилитра. В сух съд загрявате 100мл олио докато започне да пуши. Заливате салатата о веднага затваряте съда. Оставяте го в хладилник за 24 часа. Това е по корейски мариновано цвекло!

    ОтговорИзтриване
  10. Започва сезонът на вредните туршии - възсолени и възкисели. Салатата от прясно челвено цвекло, ряпа, моркови - това е истината за здравословно хранене!

    ОтговорИзтриване