петък, 11 юни 2010 г.

Tsukune - пилешки кюфтенца

Имах намерението да направя тайландска пица с пилешка кайма , но тези мини кюфтенца просто ми взеха ума и нямаше начин да не ги направя .
Пицата ще почака ! :)
Уверявам ви , че зад това странно заглавие се крие много семпла и вкусна рецепта . Няма нищо извънземно и сложно , няма нещо , което да ви накара да си кажете , че японската кухня не е за вас.
Вижте и сами ще се убедите в това !
Освен , че е много вкусно ястие , Tsukune е добра идея и за тези , които се хранят здравословно . Но това изобщо не е нещо нетипично за храната на японците .


Tsukune







Продукти :

за кюфтенцата:
500 грама хубава пилешка кайма ( от реномиран магазин да я смелят пред вас или да си смелим сами пилешко месо :))
3 стръка пресен зелен лук
магданоз
1 скилидка счукан чесън
1 яйце
6 супени лъжици царевично нишесте
1 супена лъжица соев сос
черен пипер
щипка джинджифил на прах
сол ( ако каймата не е осолена )

за соса на кюфтенцата ;
1 / 2  чаена чаша соев сос
1 / 2 чаена чаша мирин - това е сладко оризово вино ( ако нямате ,  сложете някакво сладко вино )
2 чаени лъжици захар
джинджифил
кориандър
3 чаени лъжици чили сос


за гарнитура :
варен ориз , овкусен с оризов оцет и сол
маринован джинджифил
соев сос


Смесете продуктите за каймата .


Омесете ги добре .


Направете малки кюфтенца ( с големината на голям орех ) и ги сложете в леко намаслена тава .


Запечете ги за 10 минути на 200 градуса .  Докато кюфтенцата се пекат си подгответе соса,  като смесите продуктите .  
Сложете ориза да се свари в подсолена вода , според указанието на опаковката .



След изтичането на десетте минути,   извадете кюфтенцата за малко от фурната и ги полейте със соса , намажете ги с него с помощта на четка 
( така ще се глазират ).

 

Печете ги още 10 минути и ги извадете .
Нанижете кюфтенцата на бамбукови шишчета и ги сервирайте с ориза
( овкусен със солта и оцета  ) . 
В малка купичка може да сложите соев сос и маринован джинджифил
( готов , от бурканче ) .
Сакето не е задължително , и без него се справих с 3 шишчета . :))

 

5 коментара:

  1. Кюфтенцата изглеждат много апетитно :)
    Не знам какво е "хубава пилешка кайма"
    ПО принцип никаква кайма не си купувам готова.
    Усмихнат уикенд:)

    ОтговорИзтриване
  2. Да , хубавата кайма е тази , която си направим сами . :) Може би трябваше да го поясня . :))

    ОтговорИзтриване
  3. Толкова изкусително изглеждат тези малки сочни кюфтенца в компанията на този ориз!:)))

    ОтговорИзтриване
  4. Отбих се, да ти благодаря за чудесната рецепта! Няколко пъти ги приготвям по нея и резултата е голяма вкусотия! Любими са ни, благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  5. Hi Veronika, Thank you for posting this recipe for meatballs... I made a similar version and posted it on my blog. We loved it:)!

    Here is a link if you like to see it... http://homecookinginmontana.blogspot.com/2014/02/japanese-tsukune-glazed-chicken.html

    Warm greetings to you and your family!

    ОтговорИзтриване