понеделник, 17 май 2010 г.

Ръжено - пшенични гевречета с пармезан и морска сол

Ето заради тези гевречета си струва да си зарежеш диетата точно
по средата ,  да си ги намажеш с масълце и да ядеш ,  докато вече стане късно
за всякакви диети .. :))
Количеството на тестото е доста и ако не ви издържат нервите да усуквате дълго време  гевречета ,  може да си направите с част от него ето ТОВА РЪЖЕНО ХЛЕБЧЕ .
Но да се върнем пак на нашите гевречета .
Размерът им оставям на вашата преценка,  аз предпочетох моите да са малки,  точно за 2 - 3 хапки .
Толкова са вкусни ,  че ако има кой да ми ги прави всеки ден,  сигурно няма да поискам друг хляб поне 1 година . :))
Ето ги и тях  :


Ръжено - пшенични гевречета с пармезан и морска сол







Продукти :
2  1/2  ч . ч .  бяло брашно
2  ч . ч .   ръжено брашно
60  грама краве масло
2  с .  л .  настърган пармезан  
1  кубче прясна мая
1  1/2  ч . ч .  хладка вода
1  ч . л .  захар
2  ч .  л .  морска сол
зехтин за намазане на тестото при втасването

за намазване на гевречетата :
1 жълтък разбит с малко вода 
морска сол за поръсване


Смесете водата ,  солта ,  захарта и маята и ги оставете 15 минути .
После добавете мекото краве масло ,  пармезана и 2 вида брашно . Омесете много меко тесто ,  направете го на топка ,  намажете я със зехтин и я оставете
тестото загънато да си почине 1 час .


Загрейте фурната на 220 градуса . 
Подгответе си една голяма тава и покрийте дъното й с хартия за печене .
Самите гевречета се правят като разточите малко тесто на дълга " пръчица "  ,  после я направете като буквата  U и  усучете двата края веднъж и после ги сложете върху кръга , който се получава  (много съжалявам ,  че пропуснах да снимам това ,  но ще видите формата при крайния резултат ) .
Намажете гевречетата с малко жълтък  ,  поръсете ги с морска сол и ги печете 
около 12 - 13 минути .



1 коментар:

  1. Много добре са се получили и сега ако имаше едно под ръка, нямаше да му простя.. :):)

    ОтговорИзтриване