петък, 30 април 2010 г.

Крем супа от моркови и сладки картофи с джинджифил и сметана

Незнам за вас,  но аз обожавам супи ,   мога да ги ям всеки ден  - постни,  месни,  крем супи -  всякакви ! :)
И тъй като слънцето днес ме е заредило страшно много с енергия,  редом с останалите ястия,  които приготвих ,  си казах,  че без супа няма да мина .
Каква да бъде обаче супата ... хм ,  иска ли питане ,  любимата ми крем супа от сладки картофи и моркови . :))
Да ви кажа честно,  голяма занимавка е тази супа,  не е просто да сложиш продуктите да къкрят на котлона .
Но пък резултата си заслужава !
Толкова е вкусна,  че честно казано незнам дали изобщо ще стигна до вратните карета ,  които също приготвих днес .
Абе,  да не се заричам,  че и тях си ги бива ! :))
Шегата настрани ,  но чувствате ли нервите си здрави  и сте готови да изгубите около час и половина само за приготвянето на супа,  опитайте смело .
Струва си ! :))


Крем супа от моркови и сладки картофи с джинджифил и сметана

Продукти :

4 сладки картофа
8 моркова
1  чаена чаша прясно мляко  
300  грама вода
1  глава кромид лук
2  стръка прясна целина
2  стръка пресен копър
краве масло
черен пипер
2  щипки джинджифил
лимонов сок
1 / 4 ч . л . горчица 
1  малка кофичка заквасена сметана
1  пилешки бульон








 

В тавичка нареждате обелените и срязаните на 2 половинки картофи , слагаме и целите моркови ,  върху тях слагаме краве масло и ги пъхаме във фурната да се изпекат до омекване .  Ва началото може да сложите фолио ,  но после трябва да ги запечете задължително .
Това всъщност е най- интересното в рецептата  -  че основните зеленчуци не са варени,  а печени .  Изпечените в краве масло зеленчуци придават невероятно екзотичен  вкус на супата . 
През това време в тенджерката ,  която сте си определили за приготвяне на супата , слагате краве масло,  малко по - голямо от кибритена кутия .  Разтопявате го и слагате нарязания на едно кромид лук да се задушава .  След като лука стане мекичък ,   добавяте  водата ,  бульона и зелените подправки .


Кипвате ги леко и намаляте котлона на много ниска степен .  
После  добавяте останалите компоненти от рецептата  (без сметаната ) ,  разбърквате много добре и махате от котлона .  
Докато всичко още е много топло, слагате и сметаната и разбърквате до пълното и смесване  с останалите продукти  .  
Сега да обърнем внимание обаче на главните виновници за тази супа  -  картофите и морковите . 
Те вече са изпечени и чакат да отидат там , където им е мястото  - в тенджерката . ))





За да не си счупите пасатора ,  ви съветвам първо да ги намачкате с вилица или с каквото решите ( само не с крака :))  ,  и чак тогава да ги прибавите към другата смес .  
След като свършите тази щадяща пасатора ви дейност ,  смело ги изсипете в тенджерата и разбийте всичко  много,  ама много добре . 
Дотук добре ,  сега идва най - интересната част  -  изяждането на супата .  :) 
Но какво е тази супа без едни прясно изпечени  ,  дъхави ,  ръжени хлебчета ,  нали ? 


Сега ще ви кажа как да си ги приготвите !
Много е лесно ! Рецептата е в блога .

4 коментара:

  1. Това ми е любимата супичка! Много вкусно изглежда и чак ми се прияде като я видях на снимките:)

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда чудесно... ама сложих много лимон ми се струва... мога ли някак да намаля киселият вкус :(

    Благодаря предварително :)))))

    ОтговорИзтриване
  3. Освен набързо да свариш още картофи и моркови и да увеличиш и количеството на млякото и водата, наистина не знам какво да те посъветвам. Прекаляването с лимона няма как да се коригира само с някаква подправка, за съжаление.

    ОтговорИзтриване